Wednesday, September 8, 2010

RENDANG DAGING


Bahan-Bahan
600 g. daging lembu tanpa minyak
2 g. (2 keping) asam keping
25 g. (3 sudu besar) minyak sayuran
200 ml. (1 cawan) air
20 g. (4 helai) daun kunyit, dihiris halus
1 sudu teh garam
75 g. (½ cawan) isi kelapa untuk dibuat kerisik
2 cawan susu rendah lemak
Bahan-Bahan Untuk Digiling:
200 g. (20 biji) bawang merah
25 g. (5 sm.) halia
25 g. (5 sm.) lengkuas
2 batang serai
10 g. (10 tangkai) cili kering tanpa biji
20 g. (4 ulas) bawang putih
Bahan Hiasan:
2 helai daun salad
2 biji tomato, dihiris


Cara Cara

• Panaskan minyak dan masukkan bahan yang telah digiling.
• Bila garing, masukkan air dan biarkan mendidih.
• Masukkan asam keping dan diikuti dengan susu rendah lemak.
• Masukkan kerisik dan kacau sampai kering.
• Masukkan daun kunyit, garam dan gula.
• Hiaskan dengan daun salad dan tomato. Hidangkan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...