Cuti hari malaysia..aina,mummy,ayah,,tok pa dan tok wa pergi makan
ketam lembut kat kuala gula..kira-kira 30km dari bandar taiping..
dekat tapi tak pernah pergi..
ini restoren terapong ..penuh dan ramai orang..
Ketam Kulit Lembut
ini sangat unik kerana tidak mempunyai kulit yang keras
malah boleh
dimakan keseluruhan isinya tanpa membuang kulit.
macam
udang lah dimana kita boleh makan sekali dengan kulit-kulitnya.
Macam mana kulit ketam jadi lembut?
Kulit ketam ini menjadi lembut apabila ia mengalami proses bersalin kulit.
Apabila ketam baru nak bersalin kulit, kulit nya tu lembut dan masa ni
lah ketam ini diambil dan dimasak. Biasanya, untuk bagi ketam tu
bersalin kulit secara paksa,
kita potong kaki nya dan apabila kaki nya
tu nak tumbuh balik, ketam akan bersalin kulit.
Kebiasaannya ketam yang
digunakan adalah jenis Ketam Nipah.
aina nak makan dua ekor ketam lembut....
tok pa tengah duduk layan aina boring..
tunggu makanan
ketam goreng tepung dah sampai..
seekor RM8.00 (belum goreng)
kita makan ketam dengan kuah tomyam yea..
dan air sirap sejag
tak order banyak....
aina makan telur dadar faveret dia..
sekian aina bercerita untuk hari ini..